Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Ο Αλαβάνος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Η αλήθεια είναι ότι έχω σταματήσει να ασχολούμαι πολύ με το blog αυτό. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο πολύς κόσμος ξέρει τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αν η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την απόδοση που θα έπρεπε, οι πολίτες εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τον Καραμανλή έναντι του ΓΑΠ, δίνοντας σαφή διαφορά και στη Νέα Δημοκρατία με πάνω από 3,5 μονάδες.

Αυτή τη φορά με αφορμή την αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, γράφω προσπαθώντας να προβλέψω τα μελλούμενα.

Κόπτεται ξαφνικά ο Αλαβάνος (μετά και ένα θετικό για το κόμμα του αποτέλεσμα των εκλογών) για την ανανέωση ή μήπως στην πίσω μεριά του μυαλού του προετοιμάζει κάτι άλλο;

Μήπως ο Αλαβάνος ετοιμάζεται να κάνει ότι ο Κωνσταντόπουλος απέτυχε;

Μήπως μεθοδευμένα χαράζει την πολιτική που θα τον οδηγήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

Θα μου πείτε πολύ τραβηγμένο και θα συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά είναι ένα ενδεχόμενο και αυτό. Άλλωστε ανατροπή υπήρξε και το '85 με την πρόταση Σαρτζετάκη από το ΠΑΣΟΚ και την αθέτηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο Ανδρέας στον Καραμανλή.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο που θα μπορούσε και μάλιστα χωρίς ορατή ανάκαμψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι ο μοχλός που θα αλλάξει την πορεία του, μέσα από μια συμφωνία που θα μπορούσε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε Αλαβάνο) την Προεδρία της Δημοκρατίας. Θα επιβεβαιωθεί έτσι και η Παπαρήγα που τους θεωρεί καιροσκόπους. Και μάλλον έχει δίκιο.

Με οδηγό αυτό το σενάριο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια σύγκληση μεταξύ των δύο κομμάτων με στόχο την συνεργασία τους. Το θέμα του Προέδρου της δημοκρατίας θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικούς μήνες. Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να εκλέξει νέο Πρόεδρο από μόνη της αν υπάρξει αντίδραση. Είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι είναι ανάγκη να πάμε σε εκλογές να δηλώσει στο σημερινό Πρόεδρο ότι παρότι θα επιθυμούσε την παραμονή του είναι αναγκασμένο να καταψηφίσει. Το ότι στη περίπτωση προσφυγής στις κάλπες θα έχει μια νέα πρωτιά η Νέα Δημοκρατία πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Άρα κάτι άλλο πρέπει να στηθεί ώστε να ανατραπεί το σκηνικό...

Το παιχνίδι αν εκεί στοχεύει, τότε είναι λογικό να στήνεται από σήμερα. Όσο μάλιστα δυσκολότερη θα είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο εύκολα θα μπορούσε να πιεστεί από τον Αλαβάνο ο ΓΑΠ να δεχθεί μια τέτοια συνδιαλλαγή.

Σίγουρο πάντως είναι ότι ο Αλαβάνος δεν θα αρκεστεί στο πέρασμα του από την προεδρία του ΣΥΝ, θέλει και άλλα. Το αν επιτύχει να καταστεί ο ρυθμιστής των εξελίξεων θα το δείξει ο χρόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: