Δευτέρα 7 Μαΐου 2007

Η αλήθεια για την "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή" και τα δομημένα...

Απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη βουλή:

Είπατε πολλά, τις τελευταίες εβδομάδες για τη δήθεν «γαλάζια», ’’Ακρόπολις Χρηματιστηριακή’’.

Επειδή σήμερα εμφανιστήκατε εδώ περίπου ως προϊόν παρθενογένεσης, φαντάζομαι ότι συμφωνείτε τουλάχιστον στο ότι το 2002 ήσασταν εσείς Κυβέρνηση. Η ‘’Ακρόπολις’’ λοιπόν είχε στήσει κανονικό μηχανισμό εκμετάλλευσης των Ταμείων και έκανε πάρτι επί των ημερών σας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενδεικτικά θα αναφέρω πρακτικές της συγκεκριμένης εταιρίας σε αγορές και πωλήσεις ομολόγων, μόνον με Ταμεία. Και αναφέρομαι σε Ταμεία, μεταξύ των οποίων το Ταμείο Συντάξεως Εφημεριδοπωλών (σε όλους τους κλάδους Υγείας και Πρόνοιας), στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στο Ταμείο Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιριών, στο Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Για να δούμε τώρα, ποια ήταν και ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των πράξεων εκείνων.

Πρώτον, όταν η «Ακρόπολις» αγόραζε ομόλογα από ένα εκ των προαναφερθέντων Ταμείων, τα αγόραζε πάντα φθηνότερα από τις τιμές της αγοράς. Η «Ακρόπολις» κέρδιζε λοιπόν από την αγορά και το Ταμείο έχανε.

Δεύτερον, όταν η «Ακρόπολις» πουλούσε, μόλις λίγους μήνες μετά, στα Ταμεία, πουλούσε πάντα ακριβότερα από τις τιμές της αγοράς. Πάλι η «Ακρόπολις» κερδίζει και το Ταμείο χάνει.

Τρίτο, χαρακτηριστικό - κόλαφος για τα Ταμεία που μετείχαν σε αυτές τις αγοραπωλησίες, κόλαφος για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κόλαφος για την τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που δεν παρενέβη ποτέ - μα ποτέ - σε αυτές τις αγοραπωλησίες:

Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αγόραζε και πούλαγε τα ίδια ομόλογα στα ίδια ταμεία, βγάζοντας κέρδος και από τις δύο πράξεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έκανε «τράμπα» δηλαδή το ίδιο ομόλογο, στα ίδια ταμεία, με όφελος πάντα για την «πράσινη», προφανώς, τότε, εταιρία.

Συνολικά, στα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το 2002 και το 2003, αγόρασε από τα προαναφερθέντα Ταμεία 27 ομόλογα.

Στη συνέχεια τα έσπασε σε 45 κομμάτια και τα ξαναπούλησε στα ταμεία, βγάζοντας πάντα κέρδος πάνω από το επίσημο όριο που έδινε η ΗΔΑΤ, (η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων).

Μιλάμε για πάνω από 70 πράξεις της «Ακρόπολις» την οποία εσείς καλύπτατε και εμείς την στείλαμε στην Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αλήθεια.

Άκουσε τίποτα κανείς γι΄ αυτά; Είπε ποτέ κανείς τίποτα γι΄ αυτά; Έγινε κανένας έλεγχος; Αποκαλύφθηκε τίποτα; Ελέγξατε τη διοίκηση κανενός Ταμείου; Διώξατε κανέναν; Ενδιαφερθήκατε; Όχι βέβαια!

Γιατί τότε όλα τα κουκουλώνατε. Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια για να έλθει στο φως η αλήθεια. Για να μπορεί η, απελευθερωμένη πια από τις κομματικές σας δαγκάνες, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κάνει τη δουλειά της. Για να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες την αλήθεια. Καταθέτω τον πλήρη κατάλογο των αγορών και των πωλήσεων εκείνης της περιόδου. Για να δουν όλοι οι Έλληνες πολίτες πώς γίνονταν και πώς κουκουλώνονταν οι πράξεις σας. Για να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ποιοι είναι εκείνοι που παριστάνουν σήμερα τους, δήθεν, κήρυκες της διαφάνειας και τους κήνσορες των χρημάτων των ασφαλισμένων.


Πού πήγαν αυτά τα λεφτά των Ταμείων; Τί κάνατε; Και επειδή σας αρέσουν τα συνθήματα, φέρτε πίσω τα λεφτά των Ταμείων που πήρε η ‘’Ακρόπολις Χρηματιστηριακή’’, χωρίς να μιλήσει κανείς σας. Γιατί εμείς την αποκαλύψαμε. Εμείς την κλείσαμε. Εμείς την στείλαμε στον Εισαγγελέα. Εμείς δώσαμε εντολή να ερευνηθούν και να ερευνούνται τα πάντα.

Κύριε Παπανδρέου, ισχυρίζεστε - και το είπατε και σήμερα - ότι αγνοούσατε τον όρο ‘’δομημένα ομόλογα’’, μέχρι την ώρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Χώρας η Νέα Δημοκρατία.

Με ρωτήσατε, πριν από λίγο, όταν απευθύνομαι σε εσάς, αν γνωρίζω σε ποιον μιλάω.

Εσείς ήσασταν, κύριε Παπανδρέου, στις 23 Νοεμβρίου του 2000, εξέχον μέλος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όταν εκχωρούσε τα μελλοντικά έσοδα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, εκδίδοντας ‘’δομημένα ομόλογα’’ ύψους 740 εκ. ευρώ.

Εσείς ήσασταν στέλεχος της Κυβέρνησης του κ. Σημίτη, όταν, στις 13 Δεκεμβρίου του 2000, εκχωρήθηκαν μελλοντικά έσοδα των ‘’Κρατικών Λαχείων’’, εκδίδοντας πάλι ‘’δομημένα ομόλογα’’ ύψους 650 εκ. ευρώ.


ΟΧΙ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: