Δευτέρα 14 Μαΐου 2007

exastal: Ο αντιαμερικανισμός του Λαλιώτη και η αποπομπή του, τον Ιούλιο του 2003.

Σήμερα είναι ιστορική μέρα. Ο Λαλιώτης επέστρεψε στο πασόκ, το σκληρό ροκ επανέρχεται, ως φάρσα αυτή τη φορά, το εικόνισμα του Λαλιώτη ξαναμπαίνει στη θέση του, μετά από τέσσερα περιπετειώδη, για το πασόκ χρόνια.

Με αυτό το άρθρο θέλω να υπενθυμίσω την αφορμή και το σκηνικό της αποπομπής Λαλιώτη και το ρόλο του προέδρου Γιώργου σ’ αυτή την αποπομπή. Εκείνο τον Ιούλιο του 2003 είχαμε ανταλλαγή οξύτατων, βαρέων και «ανθυγιεινών» δηλώσεων μεταξύ Λαλιώτη και αμερικανού πρέσβη, του T. Mίλερ.

Ο ίδιος ο Παπανδρέου,ως υπουργός εξωτερικών, ως ώφειλε, αποδοκίμασε έντονα και δημόσια τον Λαλιώτη.....και γιατί πίκρανε τον Μίλερ. Στο παρασκήνιο ο Παπανδρέου, ήταν ο κυριότερος μοχλός πίεσης για την αποπομπή Λαλιώτη από το Πασόκ.

Ο καβγάς Λαλιώτη - Μίλερ είχε ξεκινήσει αρκετές μέρες πριν την αποπομπή του, αλλά τον «είδαμε» ουσιαστικά μετά την αποπομπή του και τον νοιώσαμε με την οξεία φραστική αντιπαράθεση που απέδειξε την σύγκρουσή τους.

Στις 4 Ιουλίου 2003, παρενέβη ο Παπανδρέου, αποδοκιμάζοντας τον Λαλιώτη, αλλά και τον τότε πρόεδρο της Bουλής Aπ. Kακλαμάνη, που επίσης τότε επέκρινε την πολιτική της αμερικανικής πρεσβείας.

Kατά τη διάρκεια της δεξίωσης στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία, στις 4 Ιουλίου 2003, επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου των HΠA, ο Mίλερ, χαρακτήρισε «γελοίους» τους ισχυρισμούς Λαλιώτη περί παρασκηνιακής μεθόδευσης του Aμερικανού πρέσβη για την αποπομπή του από τη θέση του γραμματέα του ΠAΣOK και την αντικατάστασή του από τον «εκλεκτό» Xρυσοχοΐδη. O Mίλερ πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα «είναι ενδοκυβερνητικά» και ότι «η πρεσβεία δεν έχει καμία σχέση με αυτά».

Λίγη ώρα αργότερα, από τη Bουλή, ο Λαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Mίλερ, είπε: «Oυδέν σχόλιον, αυτά που είπε τον χαρακτηρίζουν».

Σχεδόν ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Bουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των AXEΠANΣ, δήλωνε ότι «οι σχέσεις της αμερικανικής πρεσβείας με την κυβέρνηση πρέπει να είναι πιο φιλικές».

Ο ίδιος ο Παπανδρέου, λίγο μετά δήλωνε ότι «όλα αυτά παραπέμπουν σε μιαν άλλη Eλλάδα του παρελθόντος. H Eλλάδα έχει δείξει την υπερήφανη πολιτική από την εποχή του Aν. Παπαπανδρέου και σήμερα πολύ περισσότερο με τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Nομίζω ότι όλη αυτή η φιλολοφία ερμηνεύεται κακώς. Kι έχουμε πολλά μπροστά μας να πούμε».

Μέσα στο πασόκ, δεν πρέπει να ξεχνάμε υπάρχει ένα «αυτοφυές» αντιαμερικάνικο ρεύμα που εκφραστής του είναι ο Λαλιώτης.

Ο Παπανδρέου φοβούμενος εν’ όψει εκλογών ανεξέλεγκτη ενεργοποίησή του, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να «υποχωρήσει» στην επανενεργοποίησή του για να αποφευχθεί η δημιουργία νέου «αντιαμερικανικού ρεύματος» εν είδει εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Βέβαια ο Λαλιώτης είχε τιμωρηθεί και για να του δοθεί η ευκαιρία να αποτοξινωθεί από τη θλιβερή μαστούρα αντιαμερικανισμού από την οποία έπασχε. Πολύ σύντομα θα δούμε αν θεραπεύτηκε ή ο Παπανδρέου επιστρέφει σε μια άλλη Ελλάδα του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: