Δευτέρα 7 Μαΐου 2007

exastal: Σενάρια διαδοχής την «επόμενη μέρα» των εκλογών, στο πασόκ.

Κορυφαία και μεσαία στελέχη στο πασόκ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα με τον πρόεδρο Γιώργο. Πολλοί λόγοι έχουν οδηγήσει τα στελέχη αυτά είτε σε ροκάνισμα από τώρα είτε σε στάση αναμονής για την «επόμενη μέρα» στο πασόκ.

Οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η μέρα θα είναι μαύρη κι ίσως άραχνη. Θα είναι όμως και η «μέρα» που θα αρχίσουν οι πραγματικές εκκαθαρίσεις, μια και το «προϊόν» πασόκ έχει παραμείνει ακριβώς όπως ήταν στις προηγούμενες εκλογές, δηλαδή προϊόν ήττας και μούχλας. Και οι πιο αισιόδοξες αναγωγές δεν δίνουν αίσθηση "νέου", όπως θα ήθελε ο πρόεδρος, αντιθέτως «ευωδιάζουν» και είναι πανίσχυροι οι παλαιοπασοκικοί μηχανισμοί που αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε νέα πρόταση έρχεται προς συζήτησιν και οτιδήποτε οδηγεί στην παραμικρή μεταρρύθμιση και στην (άρα) παρενόχληση των περίφημων συντεχνιακών συμφερόντων.

Εξάλλου η κεντρική επιτροπή πασόκ δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια εκπροσώπηση των συμφερόντων αυτών στο πασόκ. Η κεντρική επιτροπή πασόκ είναι σαν μια αυτόνομη κρατική μηχανή αφού τα περισσότερα μέλη της είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή στο πιο εύηχο….κρατικοί λειτουργοί. Η κεντρική επιτροπή πασόκ είναι το συντηρητικότερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή που κάθε άλλο από νίκη του πασόκ εύχεται στις επόμενες εκλογές. Αυτοί επιθυμούν έντονα μια επιστροφή στα κρατικιστικά ήθη του παρελθόντος, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας και ο πρόεδρος δεν τους εξασφαλίζει ανοιχτά τα συμφέροντα για τα οποία «αγωνίστηκαν»…..όπως πιστεύουν.

Ο πρόεδρος είναι σίγουρο ότι δεν τους συμπεριλαμβάνει στα εξουσιαστικά του σχέδια. Αυτοί όμως επιθυμούν «νεκρανάσταση» των παλιών υλικών και μηχανισμών. Για τα μελλοντικά σχέδια του ΓΑΠ δε φαίνεται να υπάρχει δεξαμενή στελεχών και οι νεοφερμένοι αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. Τα μεσαία στελέχη που κατοικοεδρεύουν σε θέσεις του δημοσίου ξέρουν ότι υπάρχει έλλειμμα νέων στελεχών και αντιθέτως μέσα στο πασόκ υπάρχει τσουνάμι τριτοκλασσάτων στελεχών που στη συνείδηση όμως του κόσμου δεν έχουν και τόσο καλή θέση.

Οι πολίτες ταυτίζουν αυτά τα στελέχη με τη συμπεριφορά των «κακομαθημένων» δημοσίων υπαλλήλων που «τα θέλουν όλα δικά τους», ενώ παίζει έντονα και το σενάριο που υπάρχει στη συνείδηση των απλών πολιτών και θέλει πολλούς από αυτούς, απλούς ρουφιάνους μέσα στους μηχανισμούς της δημόσιας διοίκησης και στο αλώμένο από το πασόκ, κράτος. Συμπέρασμα: το «νέο πασόκ» είναι φθαρμένο προϊόν με απαρχαιωμένα υλικά.

Η υπόθεση των ομολόγων έφερε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση, χωρίς όμως να εισπράττει δυσαρέσκεια το πασόκ και αυτό φέρνει ξανά στο τραπέζι την «επόμενη ημέρα» σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας από τη Ν.Δ. (τρίτης κατά σειράν) υπό την ηγεσία του Παπανδρέου.

Θεωρείτε βέβαιο ότι ο Βενιζέλος θα εγείρει ζήτημα ηγεσίας σε περίπτωση ήττας του κόμματος στις προσεχείς εκλογές, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η επικράτηση της Ν.Δ. είναι οριακή. Ο Βενιζέλος διατυμπανίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν δικαιούμαστε να χάσουμε από μια τέτοια κυβέρνηση», θα έχει όμως αποδειχθεί εμπράκτως ότι ο Παπανδρέου αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τις όποιες αδυναμίες επέδειξε η κυβέρνηση κατά την τελευταία τριετία, παρά τους ισχυρούς κραδασμούς που έχει προκαλέσει η υπόθεση των ομολόγων. Και δεν το κρύβει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, κατηγορεί μάλιστα τον Παπανδρέου ότι «κακώς δεν έχουν συνέλθει τα κορυφαία όργανα του κόμματος προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης των ομολόγων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει «ούτε συγκεκριμένη δοσολογία ούτε συγκεκριμένη υφολογία» στην αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. για το θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων το τελευταίο δίμηνο».

Αδιευκρίνιστος είναι ακόμα ο ρόλος που θα έχουν στις εξελίξεις, ο Σημίτης και ο Λαλιώτης. Σίγουρα δεν έχουν «κάτσει» ακόμα στο νέο πασόκ, έχουν όμως ρόλο στο οποιοδήποτε πασόκ εξέλθει από τις επόμενες εκλογές.

Το επιτελείο του Παπανδρέου διακινεί εδώ και μήνες το σενάριο του «έκτακτου συνεδρίου» αμέσως μετά την ήττα. Εκεί θα κριθούν όλα, διατυμπανίζουν με τη σειρά τους. Ταυτόχρονα διαμηνύουν ότι «ο Παπανδρέου είναι πλέον περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσει να ηγείται του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις προσεχείς εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: