Δευτέρα 7 Μαΐου 2007

H διαγραφή Κουλούρη έφερε αμφισβήτηση

Κριτική σε Παπανδρέου ότι στην περίπτωση Kουλούρη χρησιμοποίησε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

«Καζάνι που βράζει» παραμένει το ΠΑΣΟΚ παρά τη χθεσινή απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον κ. Κ. Κουλούρη σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει την εφεξής συντεταγμένη πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι ενδεικτικό, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Χρ. Παπουτσής εμμέσως αμφισβήτησαν την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου, από την οποία αποστάσεις έλαβε και η κ. Συλβάνα Ράπτη.

Παράλληλα, επίθεση κατά του κ. Θ. Πάγκαλου εξαπέλυσε ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, ενώ αιχμές κατά του πρώην υπουργού διατύπωσαν και οι κ. Αννα Διαμαντοπούλου και Κ. Σκανδαλίδης.

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ διακατέχονται ευρέως από την άποψη ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου λειτούργησε με «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς ανέχθηκε τη διαφοροποίηση του κ. Θ. Πάγκαλου, αλλά όχι και τον κ. Κ. Κουλούρη που ήταν σαφώς ευκολότερος «στόχος».

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την απόφαση της διαγραφής με την έναρξη της συνεδρίασης, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί πλέον «παρεμβάσεις που κινούνται εκτός του πλαισίου των θέσεων του ΠΑΣΟΚ». «Με λυπεί, αλλά εάν χρειαστεί θα το ξανακάνω», υπήρξε η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Επίσης, χαρακτήρισε «ατυχή» τη συνέντευξη του κ. Πάγκαλου στην «Κ» και επισήμανε εκ νέου την ανάγκη να μην διατυπώνονται θέσεις που δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο κ. Πάγκαλος, όταν έλαβε τον λόγο ανέφερε πως «λαμβάνει υπ' όψιν τις επισημάνσεις του κ. Παπανδρέου και του γραμματέα κ. Ν. Αθανασάκη», αλλά τα όσα υποστήριξε στην «Κ» δεν είχαν καμία σχέση με το ύφος και το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Κουλούρη.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Πάγκαλου περί ασύλου, ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως «δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις που δίνουν άλλοθι στη Δεξιά», η κ. Αννα Διαμαντοπούλου ότι «η ευφυΐα και η ικανότητα είναι άγονες όταν δεν συνδυάζονται με τη συλλογικότητα» και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ότι «έχει σημασία πώς και πότε λέγονται ορισμένα πράγματα».

Σε σχέση με τον κ. Κουλούρη, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως η διαγραφή του ήταν επιβεβλημένη «γιατί για πολλοστή φορά και παρά τις προειδοποιήσεις προέβη σε δηλώσεις που προκάλεσαν σύγχυση».

Ομως, οι κ. Βενιζέλος και Παπουτσής από διαφορετικές αφετηρίες έλαβαν αποστάσεις από την επιλογή του. Ο πρώτος ανέφερε πως «για κάθε θέμα που ανακύπτει θα πρέπει να υπάρχουν σταθερές καταστατικές διαδικασίες και θεσμικά κριτήρια», ενώ ο κ. Παπουτσής ότι «πρέπει να είναι σαφές ότι δεν χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά», αλλά και ότι «ορισμένοι δεν πρέπει να έχουν μια ιδιότυπη ασυλία που δημιουργεί σύγχυση».

Επίσης, η κ. Συλβάνα Ράπτη ζήτησε «να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση στην κλίμακα της ασυλίας».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σειρά στελεχών, από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Ν. Μπίστη μέχρι τον κ. Π. Μπεγλίτη, ζήτησαν να αποσαφηνιστούν σε σύντομο χρόνο οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και το άσυλο, ενώ οριστικοποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα για το προγραμματικό του συνέδριο που τελικώς θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Μαΐου.

Επίσης, από τις 29 μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η εισήγηση του κ. Κ. Σκανδαλίδη για την οργανωτική δομή της νεολαίας έτυχε της στήριξης στελεχών, όπως ο κ. Παπουτσής, αλλά ορισμένα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους.

Του Κ. Π. Παπαδιοχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: