Δευτέρα 7 Μαΐου 2007

exastal: Το φάντασμα της εσωστρέφειας επέστρεψε στο πασόκ

Αφορμή ξανά ο Πάγκαλος...
Μετά τη διαφοροποίηση του Πάγκαλου για το πανεπιστημιακό άσυλο, κορυφαία πανελλήνια στελέχη μιλούσαν για περίεργες συσκέψεις και σχέσεις που θα προκαλούσαν εξελίξεις. Ήδη πολλές μέρες τώρα κυκλοφορούσαν φήμες που έλεγαν ότι επίκεινται διαγραφές, όχι μία αλλά αρκετές, γιατί κρυφά γκάλοπ έδειχναν ότι ο πρόεδρος δεν άλλαξε τίποτα στο κόμμα και ο κόσμος του είναι πολύ δυσαρεστημένος.

Ο πρόεδρος ακούει το ‘Γιώργο άλλαξέ τα όλα’, αλλά δεν ξέρει και πώς να τ’ αλλάξει. Σημασία πάντως έχει που ο πρόεδρος ακούει, δεν είναι και λίγο πράμα που δεν είναι κουφός. Γιατί λένε ότι ο γέρος Καραμανλής ήταν ολόκουφος και κάτι τέτοιο ακούγεται και για το σαρακατσάνο το Σουφλιά, άρα ο πρόεδρος δεν είναι δεξιός. Μάλλον πως η κουφαμάρα δέρνει τους δεξιούς και ποτέ πανελλήνιο σοσιαλιστή.

Χθες όμως τα μεσάνυχτα, φήμες λένε πριν βγουν οι καλιακούδες, βρέθηκε ο τρόπος. Φυσικά αυτός ο τρόπος δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που δίνεις το βιβλίο, στο διπλανό θρανίο, όταν πηγαίνεις σχολείο. Αντίθετα, έχει σχέση με τον Κουλούρη. Διεγράφη ο Κουλούρης και όλα άλλαξαν στο πασόκ.

Το κλίμα αποφορτίστηκε, η δυσφορία έφυγε, το χαμόγελο επέστρεψε στα χείλη, το Πάσχα ήρθε πιο νωρίς στα στελέχη, η αμυγδαλιά έξω από την πολυκατοικία του προέδρου άνθησε πιο νωρίς και ο Καραμανλής δε σκέφτεται τίποτ’ άλλο παρά την πρόταση μομφής και το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Ο Κουλούρης, βέβαια χαρακτήρισε «ντροπή για το ΠΑΣΟΚ να ανέχεται κάθε Πάγκαλο» και υποστήριξε πως την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη παρουσία του στο κόμμα φέρουν οι εκάστοτε ηγεσίες.

Όμως ο Κουλούρης είναι τρελός και γραφικός και δεν τον υπολογίζει άνθρωπος. Είναι ένας κακόμοιρος που τρέχει στις λαϊκές για να μην ανέβουν οι τιμές των αγγουριών. Καθίζουν όμως τ’ αγγούρια κι’ ανεβαίνουν τα ραπανάκια για την όρεξη. Δεν εξυπηρετεί δηλαδή τα συμφέροντα της λαϊκής αλλά των μανάβηδων, μια και όλοι τρέχουν στη λαϊκή να ψωνίσουν κι οι μανάβηδες περιμένουν το τραίνο της αλλαγής.

Ο Αθανασάκης υπενθύμισε ότι ζητείται και απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους. Από τον Καραμανλή, από τη Μαριέττα, από το μπακάλη της γειτονιάς και από το Σωματείο Αλληλεγγύης Τραβεστί Τρανσέξουαλ Ελλάδας (ΣΑΤΤΕ). Ειδικά από την τραβεστί Μελίνα ζητήθηκε να είναι πιο προσεκτική και να μην υποσκάπτει την πρόεδρο Σουλουκίδη Χριστίνα.

Δεν έφταναν όλα τ’ άλλα ξαναχτύπησε κι’ ο Σημίτης. Και τι δεν είπε! Το πασόκ δεν έχει αποσαφηνίσει το πρόγραμμά του, γι’ αυτό κι αυτός, κάθεται και γράφει βιβλία γιατί δεν του δίνουν καμιά άλλη δουλειά να κάνει και οι υποχρεώσεις του τρέχουν και ακρίβυνε και το πετρέλαιο. Στο τελευταίο του βιβλίο «Στόχοι, στρατηγική, προοπτικές-κείμενα 2000-2006», ενδοσκοπεί στα βάθη της ψυχής του και προσπαθεί να καταλάβει το νόημα της ζωής και τι ακριβώς έχει φταίξει και δεν έγινε πρόεδρος της Ευρώπης ή τουλάχιστον της δημοκρατίας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι όσοι αποφεύγουν τις νέες ιδέες υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους «υποσκάπτουν, τις προσπάθειες αλλαγής». «Ένα απληροφόρητο κοινό δεν μπορεί να στρατευτεί και γι’ αυτό χαιρετίζω το προγραμματικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, όπως και τις προσπάθειες να συγκεκριμενοποιήσει τις βασικές αρχές της αναμόρφωσης των πανεπιστημίων» δηλαδή χαιρετίζει ένα πρόγραμμα που δεν έχει γίνει ακόμα. Από τη μια κατηγορεί ότι δεν έχει γίνει κι από την άλλη το χαιρετίζει, επικοινωνεί μαζί του νοητά.

Γεγονός ενθαρρυντικό και κατ’ άλλους ανησυχητικό είναι, ότι ο Βενιζέλος δεν μίλησε σχεδόν καθόλου δυο μέρες τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: